Jak nabrousit nůž ocílkou?
Ať už jste profesionálním kuchařem nebo jenom milovníkem vaření, který své gastronomické umění ukazuje pouze svým nejbližším, víte, jak těžké je pracovat s nenabroušeným nožem. Dokonce se jedná o daleko nebezpečnější činnost, než kdyby bylo vaše nářadí naostřeno k dokonalosti. Abyste se tedy vyhnuli nejen nebezpečí úrazu, ale také zbytečnému „pižlání” surovin do oblíbeného jídla, prozradíme si, jak nabrousit nůž ocílkou.
Dvojka, která nesmí chybět v žádné kuchyni
Nože jsou nedílnou součástí kuchyní, stejně tak ocílka. Společně utváří dvojici, která má v této místnosti domu své místo. Když nůž není dokonale připravený na přípravu jídla (čtěte: není dostatečný ostrý), ocílka podává pomyslnou pomocnou ruku a nedostatek napravuje.
Jelikož se s náčiním pracuje jednou za čas, může se broušení jevit jako náročný proces. Jak tedy nabrousit nůž ocílkou, abychom si zbytečně neublížili?
Kvalitní ocílka je základem
I když si koupíte sebevíc kvalitní nůž přímo z rukou nožaře, nemůžete očekávat, že v nabroušeném stavu zůstane po zbytek vašeho života. Jednoho dne zkrátka získá tupost, kterou pomocí kvalitní ocílky zase rychle zničíte.
Aby však mohlo dojít k nabroušení nožů, aniž byste zavítali k profesionálovi, vyberete si kvalitní nástroj. Ocílky se dnes vyrábí z mnoha materiálů (k dostání jsou ocelové, keramické i diamantové). Jejich cena se také pohybuje v různých rovinách (zakoupit je lze za pár stovek korun, ale také za tisíce).
Vždycky platí, že ocílka musí být z tvrdšího materiálu, než z jakého je vyroben nůž. Brousit začínáme vždycky od špičky ocílky, špičkou nože se končí někde v její polovině. Ocílku uchopujeme do levé ruky, aby byla zábrana na konci (chrání zranění, pokud by došlo ke sklouznutí nože). Pravou rukou se zpravidla chopí rukojeť nože (vše platí, pokud jste pravákem).
Kořen nože se dále usadí na špičku ocílky, mírným tlakem se nůž vede proti ostří až na konec ocílky.